Барометр В ООН назвали візит генсека Гутерреша на саміт БРІКС у рф “стандартною практикою”: в українському МЗС відреагували

В ООН назвали візит генсека Гутерреша на саміт БРІКС у рф “стандартною практикою”: в українському МЗС відреагували

Просмотров: 209
23 Жовтня 2024, 16:46

Присутність генсека Антоніу Гутерреша на подібних міжнародних заходах, зокрема на саміті БРІКС у росії, є “стандартною практикою”, а його позиція стосовно російської війни проти України залишається незмінною.

Про це повідомляє Укрінформ.

Так заступник речника генерального секретаря ООН Фархан Гак заявив журналістам, відповідаючи на запитання про те, що саме генсек ООН хоче донести російському правителю володимиру путіну під час їхньої зустрічі в Казані.

“Дозвольте мені розглянути ці два моменти – ту частину, яка стосується його присутності (на заході БРІКС – ред.), і ту частину, яка стосується його зустрічі з президентом путіним”, – сказав заступник речника.

Речник генсека ООН зазначив, що генсек Гутерреш бере участь у саміті БРІКС у росії, як він це робив раніше в Південній Африці.

“Це є стандартною практикою для участі в засіданнях організацій з великою кількістю важливих держав-членів, таких як G7 та G20”, зауважив Гак.

Він додав, що “ця зустріч має велике значення для роботи ООН з країнами БРІКС, що представляють близько половини населення земної кулі”, і генсек скористається можливістю провести низку двосторонніх зустрічей з лідерами, котрі візьмуть участь у саміті.

Водночас заступник речника зазначив, що генсек чекає на зустріч з президентом України Володимиром Зеленським, про яку вони домовлялись у вересні під час тижня високого рівня Генасамблеї в Нью-Йорку.

“Що стосується вашого запитання про зустріч з президентом путіним, то генеральний секретар підтвердить свою добре відому позицію стосовно війни в Україні та умов справедливого миру, заснованого на Статуті ООН, міжнародному праві та резолюціях ООН”, — заявив Гак журналістам.

Генсек продовжить свої зусилля з відновлення безпечного судноплавства в Чорному морі, що критично важливо для глобальної продовольчої та енергетичної безпеки, особливо для найбільш вразливих країн по всьому світу, сказав Гак.

Водночас у МЗС України розкритикували цей візит. У міністерстві засудили такі плани та “пріоритети” очільника ООН.

“Генсек ООН відхилив запрошення України на перший Глобальний саміт миру у Швейцарії.

Він, однак, прийняв запрошення до Казані від військового злочинця Путіна. Це неправильний вибір, що не сприяє справі миру. Це лише шкодить репутації ООН”, – йдеться у дописі.

Як повідомлялось, під час заходу, організованому Україною у червні, були присутні лідери сотні держав та представники міжнародних організацій. ООН також була присутня на заході, але сам генсек Антоніо Гутерреш до Швейцарії таки не поїхав.

Довідка

У російській Казані 22 жовтня стартував 16-й саміт БРІКС, десяти країн з економіками, що розвиваються та демонструють наростальний вплив незахідного світу. Але партнери Москви з Китаю, Індії, Бразилії та арабського світу закликають правителя рф володимира путіна знайти спосіб покласти край війні в Україні.

БРІКС (BRICS) – це міжнародне об’єднання п’яти великих економік: Бразилія, росія, Індія, Китай і Південно-Африканська Республіка. Організація була заснована у 2009 році в Єкатеринбурзі. Назва BRICS утворена від перших літер назв цих країн.

Зокрема, 22 жовтня на саміті БРІКС лідер Китаю Сі Цзіньпін зустрівся з путіним. Він заявив, що сподівається на те, що “дружба між Китаєм і росією триватиме поколіннями”. Водночас російський диктатор відповів, що рф має намір й надалі “посилювати координацію на всіх багатосторонніх платформах”, щоб нібито забезпечити “глобальну безпеку та справедливий світовий порядок”.

З Путіним також зустрівся прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді, який запропонував сприяння у “врегулюванні” війни росії проти України.

Саміт БРІКС триватиме з 22 до 24 жовтня в Казані. За даними пропагандистів, там зберуться приблизно 20 000 гостей, зокрема понад 20 глав держав.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]