Барометр Південноукраїнськ, а не Гард

Південноукраїнськ, а не Гард

Просмотров: 10827
9 Жовтня 2024, 20:56

Верховна Рада проголосувала за перейменування міста Южноукраїнськ на Південноукраїнськ.

Суперечки про перейменування Южноукраїнська точаться ще з 2022 року, адже назва міста не відповідає нормам українського правопису.

Відповідний проект постанови зареєстрував народний депутат Артем Чорноморов. Назві міста Південноукраїнськ підтримало 275 обранців.

Проєкт постанови про перейменування міста на Гард не мав підтримки в парламенті, за нього проголосувало 207 нардепів.

Варіант Південноукраїнськ, є по суті українізованою адаптацією радянської назви.

Назва Гард відсилає до козацької фортеці XVIII століття на річці Південний Буг поблизу сучасного міста. Фортеця що була центром Бугогардівської паланки Запорізької Січі в часи Нової Січі (1734 – 1775 роки) та важливим форпостом на межі із Османською імперією, пояснюють в Інституті національної пам’яті.

Місто Южноукраїнськ, відтепер Південноукраїнськ, почали будувати у 70-х роках для співробітників атомної електростанції. У 2022 році її теж перейменували з Южноукраїнської АЕС на Південноукраїнську атомну електростанцію.

У вересні 2023 року більшість містян під час опитування обрали назву Південноукраїнськ.

“Тенденція: якщо можна відкинути українську та історичну назву, то це і буде зроблено. І обирається найбільш нікчемна, сіра, ніяка”, – висловився з приводу рішення Верховної Ради Вахтанг Кіпіані, історик та публіцист, а нині військовослужбовець 13 бригади НГУ “Хартія”.

Він також опублікува логотип міста – “ровесник незалежності”.

“Тобто для тих, хто боровся за Україну тоді за комуністів було очевидним, що має бути Гард. Ще понад тридцять років тому!”, – написав Кіпіані.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]