Барометр Доступні ліки: Тимошенко пропонує 4 кроки для здешевлення медпрепаратів

Доступні ліки: Тимошенко пропонує 4 кроки для здешевлення медпрепаратів

Просмотров: 31952
6 Жовтня 2024, 13:51

Лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко заявила, що два посередники штучно створили в Україні монополію торгівлі ліками. Через це деякі ліки коштують у кілька разів дорожче за аналоги в країнах ЄС.

Про це повідомляє Юлія Тимошенко у своєму зверненні.

На її думку, для вирішення проблеми треба дозволити аптечним мережам купувати ліки іноземного виробництва, які не зареєстровані в Україні, але мають сертифікати якості США, Великої Британії, країн ЄС, Канади, Японії та інших. “Це зламає монополію посередників і призведе до негайного зниження ціни”, – говорить Тимошенко.

Крім того, аптечні мережі мають закуповувати ліки винятково в системі Prozzoro, на тендерній основі.

Також для них треба спростити кредитування. А для посередників – встановити ліміт на викуп медпрепаратів у виробника на рівні 15-20 %, переконана Тимошенко.

Політик також розповіла, що вже найближчим часом ініціює в парламенті створення слідчої комісії, яка детально розслідує махінації посередників.

За інформацією ЗМІ, ймовірно йдеться про посередників ТОВ “БАДМ” та СП “ОПТІМА-ФАРМ ЛТД”.

Якісних змін у цій сфері Тимошенко також планує досягти, ухваливши відповідні поправки до законопроекту №11520.

Пропозиції Тимошенко для подолання монополії

Щоб розв’язати проблему монополії та знизити ціни на ліки, Юлія Тимошенко пропонує кілька кардинальних кроків, серед яких:

  1. Дозволити аптечним мережам купувати ліки безпосередньо від іноземних виробників. Політик наголошує, що українські аптеки мають отримати право закуповувати медичні препарати з-за кордону, навіть якщо вони не зареєстровані в Україні, але мають відповідні сертифікати якості. Вона пропонує визнати сертифікати таких країн, як США, Велика Британія, держави ЄС, Канада, Японія та інші. Це, на думку Тимошенко, дозволить подолати монополію посередників та зменшить ціни на ліки вже в найближчий час.
  2. Закупівлі через систему Prozzoro. Важливим кроком на шляху до прозорості ринку лікарських засобів Тимошенко вважає запровадження обов’язкових закупівель ліків через тендерну систему Prozzoro. Вона переконана, що це забезпечить справедливу конкуренцію на ринку, що в свою чергу дозволить знизити ціни та виключить корупційні схеми.
  3. Сприяння аптечним мережам у кредитуванні. Лідерка «Батьківщини» пропонує спростити умови кредитування для аптек, що дозволить їм закуповувати більше медичних препаратів за вигідними умовами. Це рішення, за словами Тимошенко, допоможе розширити асортимент ліків у аптеках і зменшити залежність від монополістів.
  4. Обмеження для посередників. Ще одна пропозиція політика стосується встановлення ліміту на викуп медичних препаратів у виробників посередниками на рівні 15-20%. Це, на її думку, дозволить зменшити вплив посередницьких компаній на ринок та сприятиме вільній конкуренції.

Ініціатива створення слідчої комісії

Юлія Тимошенко також анонсувала, що найближчим часом ініціюватиме в парламенті створення спеціальної слідчої комісії, яка розслідуватиме діяльність посередників на фармацевтичному ринку. Вона впевнена, що це допоможе виявити незаконні схеми, через які українці переплачують за ліки. Також комісія має дослідити питання, чому деякі лікарські препарати в Україні коштують в рази дорожче, ніж у сусідніх країнах Європи.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]