Барометр До 2051-го населення України може скоротитися до 25 млн осіб: Кабмін затвердив демографічну стратегію

До 2051-го населення України може скоротитися до 25 млн осіб: Кабмін затвердив демографічну стратегію

Просмотров: 309
2 Жовтня 2024, 12:41

З урахуванням викликів і загроз, дія яких продовжуватиметься і після завершення бойових дій, чисельність населення України може скоротитися: до 2041 року – до 28,9 млн осіб, а до 2051 року – до 25,2 млн осіб.

Для мінімізації наслідків цієї кризи Кабінет міністрів затвердив Стратегію демографічного розвитку країни на період до 2040 року.

Причинами цього називають війну, низьку народжуваність, міграцію (зокрема, і через збройну агресію Росії), високий рівень передчасної смертності, розбалансування ринку праці та інші.

У тексті стратегії вказується, що на дату проведення Всеукраїнського перепису населення 5 грудня 2001 року чисельність населення України становила 48,5 млн. осіб, на липень 2024 року населення країни оцінювалося в 35,8 мільйона осіб, з яких 31,1 мільйона осіб жили “на територіях, на яких органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі”.

“Україна потребує системного стратегічного рішення, яке дасть змогу мінімізувати демографічні ризики та пом’якшити загрози, забезпечити збалансоване довгострокове відтворення населення, необхідний обсяг людського капіталу і чисельність робочої сили для умов воєнного стану та повоєнного відновлення економіки і формування демографічної стійкості”, – наголошується в документі.

У стратегії також вказується на необхідність “формування середовища, сприятливого для народження та виховання дітей, із забезпеченням економічної самодостатності сімей”. Йдеться про безпеку, розбудови країни (зокрема, критичної і соціальної інфраструктури), доступність житла, якісної охорони здоров’я, робочих місць тощо.

Окремо наголошується на необхідності повернення в Україну тих українців, які нині проживають за кордоном.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]