Барометр НБУ запропонував у рамках дерусифікації замінити назву «копійка» на «крок»

НБУ запропонував у рамках дерусифікації замінити назву «копійка» на «крок»

Просмотров: 649
2 Вересня 2024, 12:59

Національний банк України ініціює зміну назви розмінних монет із “копійка” на “крок”. Це необхідно для відновлення історичної справедливості, дерусифікації та відродження національних традицій

НБУ запропонував у рамках дерусифікації замінити назву «копійка» на «крок»

Про це повідомляє прес-служба  НБУ. 

” Дослідивши історію грошового обігу України, ми дійшли незаперечного висновку, що така назва для розмінної монети як “копійка” фактично є символом московської окупації “, – заявив голова НБУ Андрій Пишний.

За його словами, саме час відновити справедливість і для грошової системи, очистити монетарний суверенітет від найменшої спорідненості з чимось московським.

” У нас є своє, суто українське слово для визначення дрібних монет – це слово “крок” “, – додав він.

Як зазначили у прес-службі НБУ, назва “крок” давнього українського походження, вона вже використовувалася як на території України, так і в українському грошовому обігу (з XVI – XVII ст.). Це унікальна назва монети, яку не знають інші лінгвокультури. Воно широко використовується у класичній українській літературі, зокрема часто згадується у творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших письменників.

За часів Української революції 1917-1921 років до реального грошового обігу було введено грошові знаки з назвою “крок”, що було закріплено на законодавчому рівні. Тому відродження такої практики обґрунтовано історичною та мовною традицією України.

” Назва “копійка” має московське, імперське походження. В умовах широкомасштабної російської агресії заміна копійок на кроки є важливим та необхідним кроком, адже сьогодні копійки залишилися в обігу лише у ворожих Україні державах “, – пояснили у прес-службі.

Національний банк розробив пропозиції щодо необхідних законодавчих змін. У разі ухвалення Верховною Радою відповідних законів НБУ зможе перейти до практичного втілення ініціативи – карбування та введення в обіг українських розмінних монет, номінованих за кроки.

Зокрема, пропонується встановити, що:

  • співвідношення між “копійкою” і “кроком” дорівнюватиме 1:1;
  • НБУ розроблятиме дизайн та визначатиме порядок введення в обіг “кроків”, а також порядок та терміни вилучення з обігу “копійок”.

Водночас НБУ не планує спеціально через зміну назви вилучати з грошового обігу монети, номіновані у копійках, та обмінювати їх на кроки. Монети “копійка” та “крок” звертатимуться паралельно. Громадянам не потрібно вживати додаткових заходів для обміну копійок на кроки.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]