Барометр Екстремальна спека, що охопила планету у липні, особливо негативно позначилася на дітях

Екстремальна спека, що охопила планету у липні, особливо негативно позначилася на дітях

Просмотров: 390
21 Серпня 2024, 18:25

Липень 2024 року увійшов в історію як найспекотніший місяць за всю історію спостережень, що підтверджується даними Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) та Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Міндовкілля.

Як зазначають у відомстві, екстремальна спека торкнулася сотень мільйонів людей по всьому світу, а середня температура липня перевищила показники минулого року на 0,03 градуса Цельсія.

Генеральний секретар ВМО Селеста Сауло зазначила, що у десяти країнах були зафіксовані щоденні температури понад 50 градусів Цельсія.

Особливо разючий рекорд зафіксовано в Долині Смерті в Каліфорнії, де середньомісячна температура досягла 42,5 градуса Цельсія, що може стати новим світовим рекордом.

Європа і Північна Америка

У міністерстві також повідомляють, що і Європа не залишилася осторонь від кліматичних катастроф. Хвилі тепла в Середземномор’ї призвели до людських жертв і погіршення здоров’я населення.

У країнах таких як Греція, Угорщина та Словенія липень 2024 року став найспекотнішим за всю історію спостережень.

Північна Америка також постраждала від екстремальної спеки. Масштабні лісові пожеж та рекордні температури стали реальністю. У Сполучених Штатах близько 165 мільйонів людей отримали попередження про спеку, а Лас-Вегас встановив новий рекорд з 43 днів поспіль із температурою понад 40,5 градуса Цельсія.

Окрім того, Служба зміни клімату ЄС Copernicus зафіксувала навий температурний рекорд: 21 липня стало найспекотнішим днем на планеті за всю історію спостережень. Глобальна середня температура повітря в той день досягла 17,09 градусів за Цельсієм.

У Copernicus повідомили, що з червня 2023 року кожен місяць стає найспекотнішим в історії, якщо порівнювати його з відповідними місяцями минулих років.

Вплив на дітей і здоров’я

Спека особливо негативно вплинула на дітей. ЮНІСЕФ повідомляє, що майже пів мільярда дітей живуть в умовах, де кількість екстремально спекотних днів подвоїлася за останні 60 років.

Це створює серйозні загрози для їхнього здоров’я, включаючи ризики недоїдання, інфекційних хвороб та ускладнень під час вагітності.

“Екстремальна спека 2024 року ще раз підкреслює нагальну необхідність рішучих дій у боротьбі зі зміною клімату. ВМО закликає до вдосконалення систем раннього попередження про хвилі тепла та серйозного скорочення викидів парникових газів, аби запобігти ще більшим катастрофам у майбутньому”, підкреслюють у відомстві.

Що відомо про аномальну липневу спеку в Україні

Улітку 2024 року Україна зіткнулася з аномальною спекою, що значно перевищувала звичайні температурні показники для цього сезону.

Причому, 11 липня в Києві було зафіксовано одразу три температурні рекорди. Ці рекорди стали першими максимумами цього літа.

Окрім того, у столиці протягом 12-14 липня зафіксували сім температурних рекордів. 15 липня, в Україні спека також продовжила господарювати. Вдень температура підійнялася до 41°, причому не лише на півдні.

Також максимальна температура води у Дніпрі біля столиці досягла 29 градусів тепла, що перевищило рекорд 2010 року.

Загалом через аномальну спеку світові електромережі виходять з ладу. Спекотніше літо означає різке зростання попиту на охолодження. А високі температури призводять до провисання проводів та ризику виникнення лісових пожеж.

Своєю чергою, в Укргідрометцентрі заявили, що спека в Україні може кожного року ставати сильнішою. Синоптики продовжують фіксувати максимально високі значення температури, і така тенденція зберігається.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]