Барометр Природа розвивається так: що сталось з Каховським водосховищем

Природа розвивається так: що сталось з Каховським водосховищем

Просмотров: 361
11 Червня 2024, 18:21

За рік після підриву Каховської ГЕС російськими військами на місці колишнього Каховського водосховища на Нікопольщині утворився густий ліс з різноманітної флори.

Еколог Вадим Манюк розповів: 150 тисяч гектарів штучно створеної водойми вперше за понад пів століття мають такий вигляд.

За словами Вадима Манюка, після спаду води на Каховському водосховищі можна бачити чисте каміння, яке було промите водою, на ньому нема утворень водоростей. Це свідчить про штучність водойми, в якій водорості не розвивалися.

“Каховське море з точки зору біорізноманіття було дуже бідним. Те, про що ми говоримо, це по суті була водяна пустеля. Цікаво, що на колишній береговій смузі залишилося багато водяного горіху. Ця рослина колись була у Червоній книзі, але нещодавно її з неї виключили через те, що її стало дуже багато. Думаю, що величезна популяція водяного горіху, який був на березі водосхвоща, загинула”, — сказав еколог.

Він зазначив: колись ця рослина масово водилася у плавнях Великого Лугу ще до затоплення водосховищем. А ось в період Каховського водосховища її було насправді небагато.

“Зараз води у Великому Лузі не так багато, і умов для водяного горіху теж не настільки багато, щоб він там відтворювався. До речі, у Великому Лузі наші пращури добували водяний горіх, з нього робили борошно, пекли перепічки. Це була їстівна рослина, цілими возами його збирали і на базари вивозили”, — розповів фахівець.

Еколог припустив, що за умов відсутності кадринальних змін у гідрорежимі річки Дніпро, на каскаді всіх водосховищ відновиться той режим, який був до їхнього створення, а в плавнях не буде тотального пересихання ґрунтів.

“Навесні, під час великих дощів все ж таки ґрунт наповнюватиметься, насичуватиметься водою. Можливо, вода не буде стояти озерами, але її буде достатньо для того, щоб верба, яка тут нині росте, могла далі жити і процвітати. До речі, верба — це перехідна фаза і на великих площах далі вона поступово заміщуватиметься іншими деревами”, — сказав Вадим Манюк.

Він додав, що з часом на території колишнього Каховського водосховища можуть рости в`язи та дуби, утвориться лісовий мікроклімат.

“Вже зараз це такий осередок в масштабах всього континенту, який продукує підвищені концентрації кисню в атмосферу. Якимось чином зараз уже сприяє регулюванню клімату і регулюванню газового балансу атмосфери”, — говорить спеціаліст.

В теорії, зазначив Вадим Манюк, на території можна організувати сільське господарство, проте це зведе нанівець всю ефективну роботу плавнів з регулювання клімату, водорегулювання та підтримки біорізноманіття.

За словами еколога, молодий вербовий ліс, що утворився, еволюціонуватиме шляхом розділення по типу: десь будуть вербові ліси, десь тополеві, десь з’являться широколистяні породи. Також залишаться водойми і озера.

“Це приблизно та мозаїка, яка і була властива Великому Лугу. Це все надихає, тому що це величезна, незаймана жодною сучасною людською діяльністю система, яка повністю підкоряється власним законам, розвивається так, як це було колись мільйони років тому на планеті”, — зазначив він.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]