Барометр Рада ратифікувала рамкову угоду для запуску Ukraine Facility: чому це важливо

Рада ратифікувала рамкову угоду для запуску Ukraine Facility: чому це важливо

Просмотров: 366
6 Червня 2024, 15:20

6 червня Рада ратифікувала рамкову угоду щодо фінансування ЄС на 50 млрд євро в рамках програми Ukraine Facility. Зокрема, угода офіційно запускає виконання Плану України.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, урядовий портал.

“Верховна рада ратифікувала угоду з Євросоюзом, необхідну для отримання 50 млрд євро в межах Ukraine Facility. Це був останній крок для того, щоб програма запрацювала”, – написав голова уряду в Telegram.

Так, відповідно до рамкової угоди, Україна зобов’язується забезпечити високий рівень прозорості та контролю у використанні коштів, наданих Європейським Союзом.

Для цього будуть створені механізми для запобігання корупційним ризикам та посилена Інституційна спроможність в частині моніторингу та контролю. Угода передбачає тісну взаємодію між органами державної влади України та інституціями ЄС, що також сприятиме європейській інтеграції.

Перший віце-прем’єр-міністр України Юлія Свириденко додала, що невдовзі Україна та ЄС також укладуть фінансову та кредитну угоди, які дозволять залучити 1,89 млрд євро попереднього фінансування вже цього місяця й надалі отримувати регулярні виплати за виконання індикаторів Плану України.

Що відомо про програму?
Ukraine Facility – це чотирирічна програма підтримки на 2024-2027 роки, яка передбачає низку реформ та допомогу на 50 млрд євро, що наближають Україну до членства в ЄС. Цьогоріч за цією ініціативою Україна отримає 16 млрд євро.

Як писало РБК-Україна в травні, Україна вже отримала 6 млрд євро фінансової підтримки у березні та квітні за виконання 5 індикаторів першого кварталу. У другому кварталі необхідно виконати 9 індикаторів, що дозволить отримати 4,110 млрд євро у вересні 2024 року.

50 млрд євро для України від ЄС
1 лютого на саміті лідерів Європейського союзу було схвалено виділення для України 50 млрд євро в межах програми Ukraine Facility

14 травня Рада ЄС з економічних та фінансових питань схвалила План України у межах Інструменту ЄС Ukraine Facility на 2024-2027 роки.

Вже 22 травня Україна та ЄС підписали рамкову угоду щодо фінансування в рамках реалізації Ukraine Facility.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]