Барометр СБУ взялась за священника-сепаратиста УПЦ МП

СБУ взялась за священника-сепаратиста УПЦ МП

Просмотров: 258
16 Березня 2023, 14:14

Служба безпеки України вручила підозру священнику УПЦ МП та настоятелю Хресто-Воздвиженського кафедрального собору в Ужгороді Дмитру Сидору, засудженому раніше за сепаратизм, який під час богослужінь називав ПЦУ “конфесією мерців”.

Джерело: пресслужба Служби безпеки України, пресслужба Закарпатської обласної прокуратури

Деталі: За версією слідства, протоієрей під час богослужінь образливо висловлювався щодо віри та переконань прибічників ПЦУ, що протягом тривалого часу формувало нетерпиме та вороже ставлення у суспільстві. Відеозаписи та трансляції проповідей поширювались на сторінках храму у соціальних мережах та його офіційному сайті.

Зокрема, настоятель неодноразово дискредитував вірян ПЦУ, називаючи “безбожниками”, а саму церкву ототожнював з “пустим безблагодатним підвалом з павуками”, “конфесією мерців”.

Прокуратура повідомляє, що під його критику підпадали й ті, хто підтримував перехід УПЦ до ПЦУ. Священнослужитель ототожнював це з “втратою Господа”, а здобуття Православною церквою України Томосу представляв своїм прихожанам як одержання “фальшивої бумажки” та “безумство кучки не православних людей”.

СБУ задокументувала понад 7 епізодів, коли священник принижував релігійні почуття українців інших конфесій та намагався сформувати ворожі настрої до них.

Зокрема, у грудні минулого року настоятель публічно ображав релігійні почуття українців, які виявили бажання святкувати Різдво 25 грудня.

Судово-лінгвістична експертиза підтвердила дії настоятеля.

Йому повідомлено про підозру у розпалюванні релігійної ворожнечі та ненависті (ч. 1 ст. 161 КК України). Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу. 

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]