Барометр Як миколаївські абітурієнти складатимуть мультипредметний тест у 2023 році

Як миколаївські абітурієнти складатимуть мультипредметний тест у 2023 році

Просмотров: 148
8 Лютого 2023, 14:41

Вступники у 2023 році, вже другий рік поспіль, складатимуть мультипредметний тест (НМТ). Учасники зможуть вибрати місце, де їм зручно скласти тест, але це буде лише на підконтрольній Україні території. Українська мова та математика — обов’язкові для складання предмети.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла заступниця директора з науково-педагогічної роботи Миколаївського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Людмила Трубнікова.

У зв’язку з воєнним станом, ще у 2022 році неможливим було проведення Зовнішнього незалежного оцінювання в такому форматі, в якому воно проводилося з 2008 року. Тому було прийняте рішення, що буде абітурієнти складатимуть мультипредметний тест в онлайн форматі.

Учасники зможуть вибрати місце, де їм зручно скласти тест, але це буде лише на підконтрольній Україні території. Під час повітряної тривоги тестування призупинятиметься.

“Інформація щодо місць розташування центрів конфіденційна, можу назвати тільки райони — Первомайський, Вознесенський, але в таких громадах, де на той час були створені безпечні умови для НМТ. Центри були сформовані так, щоб у разі повітряної тривоги перервати тест, спуститися у сховища”, — розповіла Людмила Трубнікова.

У 2023 році реєстрація для участі у тесті відбуватиметься у квітні. Терміни, протягом яких школярі муситимуть підтвердити своє рішення складати тест, ще не визначені.

У 2022 році мультипредметний тест був складений з трьох блоків — українська мова, математика та історія України. У 2023 році тест міститиме також три блоки, два обов’язкові предмети — українська мова і математика, третій блок на вибір — історія України, одна з іноземних мов, біологія, хімія та фізика.

“Зміст завдань з української мови торік і в цьому році відповідає чинній програмі ЗНО з української мови. Ця програма охоплює всі мовні теми шкільного курсу: фонетика, орфоепія, морфологія, синтаксис тощо. Але на відміну від ЗНО, що відбувалося у попередні роки, у НМТ розділам “Стилістика”, “Розвиток мовлення” приділено менше уваги, адже з огляду на комп’ютерний формат тесту унеможливлюється виконання завдань на надання письмової розгорнутої чи короткої відповідей”, — говорить вчителька української мови та літератури Миколаївського ліцею № 38 Тетяна Коваль.

Тривалість мультипредметного тесту — 180 хвилин. За словами директорки департаменту освіти і науки Миколаївської обласної військової адміністрації Алли Веліховської, у 2023 році у тесті будуть певні зміни.

“Новацією є те, що раніше завдання тестів з математики, історії, української мови були з вибором однієї правильної відповіді та на встановлення відповідності. А цього року платформа буде доопрацьована. У завданнях з історії України застосовуватиметься формат на встановлення хронологічної послідовності. Також буде запропонована низка завдань на вибір кількох правильних відповідей із запропонованих”, — говорить керівниця департаменту.

Вступники отримають результати одразу, як тільки виконають всі завдання з того чи іншого предмету. Всеукраїнський центр оцінювання освіти розробить демонстраційний варіант тесту.

Абітурієнти зможуть подавати до 20 заяв, з яких не менше п’яти заяв на місця державного або регіонального замовлення.

“Позитивний результат НМТ дасть можливість подавати заяву на вступ на будь-яку спеціальність, незалежно від обраного вступником додаткового предмета. Це теж новація, на яку обов’язково треба звернути увагу. Для вступу 2023 року замість результатів тесту на мистецькі та спортивні спеціальності необхідно буде додатково скласти творчі чи спортивні завдання”, — пояснює Алла Веліховська.

Діти з окупованих територій матимуть можливість вступати до вишів без складання національного мультипредметного тесту, порядок вступу готується окремо.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]