Барометр У Відні почалося засідання Ради керуючих МАГАТЕ, у центрі уваги – ситуація на ЗАЕС

У Відні почалося засідання Ради керуючих МАГАТЕ, у центрі уваги – ситуація на ЗАЕС

Просмотров: 351
12 Вересня 2022, 16:58

У Віденському міжнародному центрі у понеділок розпочалося регулярне засідання Ради керуючих Міжнародного агентства з ядерної енергії (МАГАТЕ), у центрі уваги якого, зокрема, буде ситуація навколо Запорізької АЕС.

Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі під час пресконференції у Відні.

– Рада щойно розпочалася. І, звичайно, у центрі її уваги буде обговорення ситуації в Україні, але також інші важливі питання – як Іран та воєнно-морські ядерні установки, які становлять великий інтерес для ряду країн, – зазначив Гроссі.

Гендиректор МАГАТЕ нагадав про візит місії Агентства на чолі з ним на Запорізьку АЕС, зазначивши, що її важливим результатом стало, окрім підготовленого звіту про ситуацію, встановлення постійної присутності експертів МАГАТЕ на ЗАЕС. Їх присутність на станції дозволяє отримувати “вчасну і точну інформацію” щодо ситуації на станції та навколо неї.

Гроссі наголосив, що наразі двома найважливішими питаннями з метою стабілізації ситуації навколо Запорізької АЕС є припинення обстрілів території станції та забезпечення зовнішнього енергоживлення АЕС.

Він також зазначив, що МАГАТЕ проводить консультації з Україною та росією з приводу створення зони фізичної та ядерної безпеки навколо ЗАЕС.

– Я закликав під час мого брифінгу на РБ ООН кілька днів тому до негайного створення зони фізичної та ядерної безпеки навколо станції. І я розпочав консультації з цього питання з обома сторонам – звичайно, з моїм природнім партнером Україною, оскільки це українська станція, але також з росією, яка є невід’ємною частиною дискусії з огляду на контроль нею об’єкта, – сказав він.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]